Tatakuà, significa la casa del foc ( forn ) en Guaraní…
Jugant amb la paraula ens apareix Tataküa, que per a nosaltres significa….
…espai on es couen moltes coses…
l´instint
Totes i tots entenem que respectant en el dia a dia dels processos individuals de desenvolupament integral (físic,emocional,psíquip,social) enriquim les experiències col·lectives a la natura,i les vivim amb llibertat, tot entenent i respectant els límits que mos envolten.
Busquem oferir un entorn segur i respectuós amb la natura com ha referent per a generar un clima de confiança entre totes i tots els que compartim aquest projecte.
Grans i petits volem experimentar i viure amb una actitud activa i autònoma sense que prevalgui l´ objectiu d’acumular coneixements, ni tampoc sotmetre a activitats curriculars preestablertes i amb poc marge d’exploració i imaginació,basant-nos amb pedagogies no-directives. Ens mourem amb espontaneïtat i generant canals de comunicació profunda per construir una consciència de col·lectivitat sana ,desperta i crítica.
Un acompanyament fruit de l´ amor i el respecte ,de la presència i l’observació….un aprenentatge on els rellotges vitals s’escolten i s’acomoden els uns als altres per a estar juntes i junts amb equilibri,sense cap mena de jerarquització.
Desitgem aconseguir un espai on ésser, expressar-se, compartir i créixer, de forma individual i grupal sigue natural i espontani .
Un espai de reflexió i construcció col·lectiva en vers l’educació , que s´autogestiona i col.labora amb altres projectes que treballen des de la mateixa prespectiva.
Per què un pedagogia activa ?
Perque volem que els infants siguin els protagonistes del seu propi aprenentatge per convertir aquest procés ,en una aventura:
Autònoma i intrínseca: per què tot allò que ells decideixen fer de forma autònoma ,ho aprendran i l’utilitzaran de forma conscient, per poder desenvolupar-se en el seu dia a dia,partint de les pròpies necessitats,emocions i estats d´ ànim,límits…
Experimental: l’experiència i l´ exploració es converteix com a base de l’aprenentatge, donant-se lloc a processos oberts, on el camí fins a arribar a les respostes, és tan important com les respostes.
Integrador: l’aprenentatge es realitza amb tot el cos i tots els sentits.
De quin ambient parlem?
Per a desenvolupar aquest acompanyament ,partim d´ un ambient segur,relaxat,sincer,respectuós,afectiu que permeti als infants relacionar-se de manera lliure amb l´ entorn i els demés.
De quins fonaments ens nodrim ?
Tenim moltes corrents psicopedagògiques que mos expliquen com poden ser els processos d´ aprenentatge des d´ una vessant activa, lliure i no autoritària.
Referents com….Montessori,Emmi Pickler,Pestazzoli,Rebeca wild,Freinet…
Experiències en qui ens sentim propers…Gatzara,La Caseta,El Submarí Lila….
Però creiem que la millor manera de crèixer és estar oberts a noves perspectivas volent desenvolupar l’esperit crític i no estancant- mos amb veritats absolutes ni corrents filosòfiques tancades.
Com ens organitzem?
Som una Associació on ens organitzem de manera horitzontal i Assamblearia,i treballem a partir d´un número de comissions integrades de forma voluntària per persones dels propis projectes.Comissió Pedagògica,Comissió Econòmica,Comissió Cultural…
Totes juntes treballem de forma autònoma,però amb una assamblea general mensual per a posar en comú el treball realitzat , propostes de coses a canviar,propostes de futur,organització events….
“La millor forma de fomentar l’aprenentatge és l’automotivació, l’autorregulació i l’autocrítica”
(extret dels estatuts de la Sudbury Valley School)