Espai Preparat

Un espai preparat

Perquè un entorn sigui adequat a un autèntic desenvolupament, ha de ser un entorn relaxat. És a dir, no ha d’incloure exigències ni perills actius. Ha de comptar amb la presència atenta, respectuosa i no directiva d’adults.

L’entorn ha d’estar també d’acord amb les necessitats autèntiques de desenvolupament dels nens que l´ habiten. Ha d’incloure molts elements poc o gens estructurats, en la manipulació dels quals els límits són amplis i la vivència de la llibertat fonamental: l’aigua, la sorra, zones enjardinades i de joc, tot tipus de materials i eines senzilles. Totes aquestes coses respecten la necessitat dels nens d’actuar de forma impulsiva sense regles molt estretes per provar la qualitat i la manera en què funciona el món, coneixements que només s’adquireixen en contacte directe amb la naturalesa. En aquesta zona exterior està permès córrer, saltar, cridar…

sorral1joanaFang

L’espai interior es divideix al seu torn en una estada de concentració, que conté materials més estructurats: puzles didàctics, materials Montessori sensorials, d’introducció a la lectoescriptura, a les matemàtiques, a la geometria, llibres i contes. De vegades és necessari que l’acompanyant mostri com usar un material o serveixi de suport. Aquí no es permeten els moviments violents ni els sorolls forts.

Un altre espai està dedicat al joc simbòlic, els jocs constructius, l’experimentació artística, musical, l’expressió corporal, el teatre i les disfresses. Aquí els límits són més amplis que a la zona de concentració, però no tant com en l’exterior.

Així, en l’ambient preparat, els límits respecten les necessitats dels nens i els ofereixen la possibilitat de decidir. Hi ha coses que no puc fer dins, però puc sortir fora sempre que vulgui i fer-les allí.

 

Un lloc on es respira amor i respecte, on la naturalesa juga un paper principal, on el joc lliure és l’activitat més important.

La natura hauria d’ésser el parc natural dels infants. Un espai on tot és possible i on no hi ha accions preconcebudes. Un espai on els riscos són canviants i les nostres accions els modifiquen.

Un espai…inspirador

9-mud-play-r

La natura, amb les seves textures, les seves olors, els seus sons, els seus sabors… La natura oferint-se i oferint-nos totes les seves possibilitats, opcions i contradiccions. La natura …una aventura!!!

 

collintIMG_6553

 

Amb una estimulació natural i familiar per un despertar progressiu dels sentits a través de la natura, amb els seus canvis de clima i d’estació.
Un espai on compartir, investigar i descobrir, un espai on el més senzill és lo més emocionant, on la pressa no existeix i on podent-se sentir LLIURES.

 

 

cropped-images.jpg

 

Materials

pikler

E. Pikler

montesorriimages-27images-20images-10

Montessori

descargaimages-15IMG_6553joanaFang

Naturals

taula de llum2images (1)

Taula de llum

sorrals i taula d´aiguaIMG_9101

Taula d´aigua

IMG_0402descarga (1)

creatius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s