Tallers CreActius

UN REPTE!!!

Mossegar -mos la llengua i deixar fer…

 

bite-tongue

Des de que naixem sentim i experimentem….i és vital no deixa- ho fer, tot i fer-nos grans,responsables i aborrits!!!

I quan pensem…que xuloooo això…m´agradaria probar de fer-ho….i no ho fem!!!

Aquest projecte de l´Espai Tataküa,   el Tallers CreActius es convertirà en l´oportunitat de fer tot allò                   que t´agradaria fer.

I com ho farem….

Quantes vegades no ens ha passat…..que obesrvant un moment creatiu d´una altra persona,sigue infant o adult,ens ha faltat la pasciència per deixar-lo fer…i ràpidament l´hem jutjat,valorat,criticat,modificat….

I la pregunta és…hi ha una altra manera de fer….

Com creen?Com  mos expressen? Exploren els materials, els processos? A partir de quin moment una creació es converteix en un fet artístic?

Ballar,cantar,dibuixar,pintar,fer sonar instruments musicals o no…inventar aparells,remodelar,renovar,reciclar,cosir,amassar,tocar,sentir….

 

La intenció creativa marca el procés ( encenent la imaginació.blogspot.com ): si la intenció és exploradora o expressiva. Ambdues possibilitats són vàlides, possibles i ocasionalment complementàries. Independentment de quina sigui la seva motivació, la intenció va estretament lligada al procés. . El resultat només és una conseqüència d’un fet creatiu únic, íntim i intrínsecament lligat al temps i al moment evolutiu de l’individu. El fet creatiu és un procés.

L´Acompanyament en el procés creatiu

És molt important ser conscient de quin és el nostre paper quan acompanyem a infants que exploren el camí de l’exploració i l’expressió. El més important és gaudir del moment, permetre que l’expressió aflori intervenint i interferint el mínim requereix un esforç i una predisposició. Si ho volem fer, en comptes de dedicar-nos a dirigir-corregir-guiar les seves accions podem…

Oferir materials seleccionats. Podem oferir materials amb una bona relació qualitat-preu, en quantitat suficient i disposats de manera que accedir a ells distorsioni mínimament el procés. A mesura que l’infant creix el fet creatiu es torna més complex i la seva interacció amb el material més organitzada, de manera que el material es pot anar ampliant a mesura que l’infant va creixent.

També es poden aprofitar els materials de l´entorn…els més naturals…els que s´han utilitzat tota la vida,en altres generacions…

Oferir espais facilitadors. Durant el procés d’expressió és molt important que es pugue accedir al suport des de diferents angles, així doncs és important que pugui estar dret si així ho desitja i tingui espai suficient per a moure’s.

Observar el moviment . El  moviment en el procpot ser interpretat com una dansa. Podem acompanyar el fet creatiu de música, crear un ambient.

Apartar-nos. A algunes persones els resulta molt difícil no intervenir. Cada intervenció, cada interrupció modifica el fet creatiu i condiciona la següent acció. Podem apartar-nos per a deixar llibertat.

Facilitar la recollida i la neteja. Davantals o bates per protegir la seva roba, paper de diari, cortines i estovalles velles per a protegir terres, mobles i parets… tot s’hi val. Una mica d’aigua, alguns draps humits i alguns de secs a mà.No ens ha de fer por desparramar…tot es pot recollir.

 

Parlar i reflexionar després del fet creatiu

És molt important prendre consciència de quines paraules emprem quan parlem amb les persones sobre les seves creacions. Tenint presents alguns aspectes podem posar més èmfasi en el procés creatiu que no pas en el resultat. D’aquesta manera, en comptes de limitar-nos a expressar “Que bonic!” podem…

Parlar de la utilització de la forma, el color, dels instruments, dels gestosdels moviments corporals,de la música.

Verbalitzar les accions que ha fet, fent evident l’esforç que hi ha darrere.

Preguntar sobre els sentiments que han acompanyat l’acte creatiu. “- Com t’has sentit mentre dibuixaves/pintaves/escrivies?”

Evitar fer judicis i interpretacions prèvies i demanar “- Què em pots/vols/t’agradaria explicar del teu dibuix/escultura/obra/dança/cançó.”

Demanar permís per a alterar o tacar l’obra, fins i tot per a posar el nom o fer-hi anotacions. A tothom li agrada que es respecti el seu esforç. “ – M’agradaria posar-hi el teu nom, i la data, per a recordar quin dia has fet el dibuix. Vols que hi anoti alguna cosa més? “

 

Focalitzar en el procés d’exploració deriva en l’obertura a processos diferents i nous, convertint el fet creatiu en quelcom obert i flexible.

Focalitzant en el procés aprenem i creixem, convertint l’aprenentatge en quelcom significatiu i el fet creatiu en un joc, validant l’assaig, l’error i donant-li no tan sols sentit, sinó importància.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s